SHIKOKU RESIDENCE

四国の住宅

Architecture, Interior Design

WORKS INDEX

リビングと、和室、左側にはキッチンとつながる
A living room and a Japanese room connected to the kitchen on the left.

全ての部屋は大きなリビングに通じる
四国地方の5人家族の住居である。職住近接の住居には、成長盛りの子供3人がいて、その成長過程で大きなリビングや、子供用個室の空間形成を変化できるように計画した。大きなリビングに隣接して、キッチン、和室、個室、防音室がある。全体はシンプルに、白い壁を主として、明るい床材のカバ材と赤茶色のマホガニーの天井材と建具はシナで構成されている。

“All rooms lead to the large living room”
A house for a family of five in Shikoku area in Japan. This house has a workplace within a home environment where the three young children are growing up. The spatial configuration of the large living room and private rooms for children can be changed as they grow. The kitchen, traditional Japanese room, private rooms, and soundproofed room are adjacent to the large living room. The primary material, the white walls, along with the light birch floorings, reddish-brown mahogany ceilings, and basswood fixtures, creates a simple atmosphere in the exterior space.

リビングと、和室。2枚のシナの扉は引き戸で、キッチンにつながる
The living room and the Japanese room. Behind the 2 wooden sliding doors is the kitchen.

  • 白いシンクのキッチンよりリビング側をみる。キッチン、奥の浴室、洗面は白を主体に計画している
    The kitchen with a white sink faces the living room. The kitchen, the bathroom at end, and the washroom are all consistently whitish.

  • リビングより、子供用個室側をみる。将来、2室に分離できるように計画されている
    The living room faces the individual kid room, which can be further divided into two rooms.

  • リビングより、キッチン、洗面を見る。引き戸を閉めれば、リビングとは分離できる
    The living room also faces the kitchen and the washroom. Simply slide the door to separate the spaces.

  • 子供用個室よりリビングを見る
    The kid room faces the living room.

洗面、浴室を見る。浴室は外部のテラスにつながるよう計画されている
View the washroom and bathroom. The bathroom is connected to an external terrace.

Data

建築設計、監理:黒田潤三アトリエ
主要用途:住居
場所:四国地方
設計協力:内海聡建築設計事務所
構造:小西泰孝建築構造設計
設備:ZO設計
施工:株式会社一宮工務店
写真:太田拓実
設計年:2014.06

Architectural design, supervision: Junda Kuroda atelier
Principal use : Residence
Building site : Shikoku Area
Associate architect:UCHIUMI SATOSHI ARCHITECTURAL DESIGN
Structure design : Yasutaka Konishi

Mechanical : ZO sekkei
General contractor: Ichimiya komuten
Photos : Takumi Ota
Design date : 2014.06